Discussion:
wikibase docker images and sitelinks
(too old to reply)
Erik Paulson
2018-09-23 21:55:05 UTC
Permalink
Hello -

I've got a very basic wikibase up and running, using this tutorial:

https://medium.com/@thisismattmiller/wikibase-for-research-infrastructure-part-1-d3f640dfad34

The tutorial along with the docker images make getting up and running
pretty easy - So I've got a small base loaded - 7 properties, a couple of
"core items", and then about 2000 jazz musicians. All seems mostly fine - I
can query it via SPARQL, edit items in wikibase, and create pages in the
wiki. The sample code is a touch out of date because the wikidata client
library used for the examples has evolved a bit, but it wasn't too hard to
figure out.

However, I can't seem to create a link from the item to a page in my wiki -
I don't appear to be have a site that I can link against. When I try to use
this page:

http://localhost:8181/wiki/Special:SetSiteLink

whatever i try, it tells me that my site ID is unknown, and that I should
try a known site like 'enwiki' (which also fails). I've tried just about
every variation of siteID that I can think of.

Trying to add a site link in the wikidata item page for an item fails too -
when I try to add a link, I'm never presented with a list of sites to
potentially link to in the 'Wikipedia' box (and in the
wikinews/wikivoyage/etc sitelink boxes)

The wikibase installation page at
https://www.mediawiki.org/wiki/Wikibase/Installation#There_are_no_sites_I_can_set_in_a_new_item
suggests running these commands:
php lib/maintenance/populateSitesTable.php
php repo/maintenance/rebuildItemsPerSite.php

So I docker exec'ed into the wikibase container and ran them. Now, I'm
presented with site link options - but all to wikipedia.org sites, not my
local site.

I've tried inserting a row into the 'sites' table in MySQL to something
that points to the local site, but still no dice.

Can someone point me at what I'm missing?

Related: the docker-compose system that comes up also brings up a regular
mediawiki site, and it seemingly has the wikibase-client extension running,
because I can reference my local wikibase data and pull out properties for
items - for example, I can make a page for 'Teddy Edwards', and use this
syntax and get a result:

{{#statements:P7|from=Q1932}}

P7 in the tutorial is the URL for an image from the linkedjazz site. (Teddy
Edwards is assigned Q1932 in the tutorial I'm following)

However, because I can't make a sitelink from
http://localhost:8181/wiki/Item:Q1932 to
http://localhost:8181/wiki/Teddy_Edwards.

And (I think) because of the lack of that sitelink, the wikibase client
only works with the |from syntax - if I put in my Teddy_Edwards article
just a {{#statements:P7}} line, I get no results when it's rendered.

Am I correct that this second problem is tied to my first problem?

Thanks in advance for any suggestions,

-Erik
Eran Rosenthal
2018-09-30 20:39:29 UTC
Permalink
I'm using the following settings in LocalSettings (this is espeacially
useful for dev - probably not good for production):
$wgWBClientSettings['siteGlobalID'] = 'enwiki';
So whenever there is a sitelink to enwiki it links to my local wiki.

Hope it helps,
Eran
Post by Erik Paulson
Hello -
The tutorial along with the docker images make getting up and running
pretty easy - So I've got a small base loaded - 7 properties, a couple of
"core items", and then about 2000 jazz musicians. All seems mostly fine - I
can query it via SPARQL, edit items in wikibase, and create pages in the
wiki. The sample code is a touch out of date because the wikidata client
library used for the examples has evolved a bit, but it wasn't too hard to
figure out.
However, I can't seem to create a link from the item to a page in my wiki
- I don't appear to be have a site that I can link against. When I try to
http://localhost:8181/wiki/Special:SetSiteLink
whatever i try, it tells me that my site ID is unknown, and that I should
try a known site like 'enwiki' (which also fails). I've tried just about
every variation of siteID that I can think of.
Trying to add a site link in the wikidata item page for an item fails too
- when I try to add a link, I'm never presented with a list of sites to
potentially link to in the 'Wikipedia' box (and in the
wikinews/wikivoyage/etc sitelink boxes)
The wikibase installation page at
https://www.mediawiki.org/wiki/Wikibase/Installation#There_are_no_sites_I_can_set_in_a_new_item
php lib/maintenance/populateSitesTable.php
php repo/maintenance/rebuildItemsPerSite.php
So I docker exec'ed into the wikibase container and ran them. Now, I'm
presented with site link options - but all to wikipedia.org sites, not my
local site.
I've tried inserting a row into the 'sites' table in MySQL to something
that points to the local site, but still no dice.
Can someone point me at what I'm missing?
Related: the docker-compose system that comes up also brings up a regular
mediawiki site, and it seemingly has the wikibase-client extension running,
because I can reference my local wikibase data and pull out properties for
items - for example, I can make a page for 'Teddy Edwards', and use this
{{#statements:P7|from=Q1932}}
P7 in the tutorial is the URL for an image from the linkedjazz site.
(Teddy Edwards is assigned Q1932 in the tutorial I'm following)
However, because I can't make a sitelink from
http://localhost:8181/wiki/Item:Q1932 to
http://localhost:8181/wiki/Teddy_Edwards.
And (I think) because of the lack of that sitelink, the wikibase client
only works with the |from syntax - if I put in my Teddy_Edwards article
just a {{#statements:P7}} line, I get no results when it's rendered.
Am I correct that this second problem is tied to my first problem?
Thanks in advance for any suggestions,
-Erik
_______________________________________________
Wikidata mailing list
https://lists.wikimedia.org/mailman/listinfo/wikidata
Thomas Arrow
2018-10-13 19:12:15 UTC
Permalink
Hi!

We're looking into documenting this better but I was also not able to
make it work "out of the box". There is a ticket very closely related
to this: https://phabricator.wikimedia.org/T205922

Another place to find other people who might have similar problems is
the fairly new Wikibase Users' Group Mailing list which you can find
at: https://lists.wikimedia.org/mailman/listinfo/wikibaseug

You might find also it useful to take a look at:
https://www.mediawiki.org/wiki/Manual:Sites_table#Adding_a_new_site.

From the way you describe it your second problem is most likely
related to the first one.

Best,
Tom

Loading...